Wednesday, February 15, 2006

Nusa Lembongan


Har ar en vy over stranden och sjograsodlingarna som man ser i vattnet.

Nusa Lembongan


Efter Bali reste vi till Nusa Lembongan dar de flesta forsorjer sig pa att odla sjogras for kosmetikaindustrin. Har ser man hur det ligger pa tork inne i byn.

Ubud

Ubud


Efter resan till Flores akte vi tillbaka till Bali och besokte Ubud, en stad kand for sina manga hantverkare och Monkey forrest. Monkey forrest ar ett tempelomrade med gamla anor och en ohygglig mangd vilda makaker.

Seraya

Seraya


Efter Komodo och Rinca tog vi oss till en o som heter Seraya dar de enda vi delade stranden med var getterna pa on.

Komodo

Pa Komodo ar det mycket svarare att se varanerna men vi lyckades iallafall se denna 3,5m och 150kg tunga varan. De sags att deras andedrakt ar sa fylld med bakterier att man far utslag av den. Denna bakteriehard ar vad de anvander for att doda sina bytesdjur med.

Utanfor Komodo

Efter vi varit pa Rinca akte vi vidare mot Komodo och overnattade utanfor en o dar det bodde miljoner med flygande ravar.

Rinca


Har star vi pa verandan till en av gasthyddorna och under ligger denna tre meters biff.

rinca


Komodovaraner har inga naturliga fiender och kan ta riktigt stora djur som tillexempel denna vattenbuffalo.

Rinca


Varanerna drar sig till lukten av manniskor och var mat darfor samlas de i mangder vid gaststugorna.

Rinca


Vi chatrade en bat och akte pa en utflykt, forst till en o som heter Rinca och som ar den andra on komodovaranerna lever pa. Det forsta vi ser nar vi kommer iland ar en bjasse pa over tva meter.

Labuan Bajo

Labuan Bajo

Efter vi varit pa Lombok och Gilli islands akte vi vidare till en stad pa Flores som ar narmaste hamnstad for att ta sig till Komodo. Inte sa mycket att se forutom lokalbefolkningen.

Tuesday, February 07, 2006

Lombok

Pa vag fran Lombok mot Bali sag vi detta bostadshus som troligtvis utsatts for oversvammningar ofta.

Lombok

Strommarna runt delar av Lombok ar starka sa darfor valjer man att fiska fran fyren istallet for fran baten. Hur fiskarna kommit till fyren vet vi inte men troligtvis har nagon slappt av dem har.

Gilli Trawangan

Pa mitten av on odlar man olika grodor for sjalvhushallning. Kvinnorna pa bilden planterar spenat.

Gilli Trawangan



De enda fardsatten pa on ar med hast och vagn eller cykel.

Gilli Trawangan


Bygata pa Gilli Trawangan. Det bor cirka 3000 personer pa denna o. De flesta forsorjer sig inom turistnaringen och fiske.

Gilli Trawangan

Vy over Lombok fran Gilli Trawangan.

Gilli Trawangan


Utanfor Gilli Trawangan odlas parlor bade for exportmarknaden och den inhemska. Fler strandforsaljare lever pa att salja parlhalsband.



Sengiggi Lombok

Har pa Lombok blir fattigdomen mer tydlig och hus som detta blir en mer vanlig syn.

Sengiggi Lombok

Detta tempel ar tillagnat havsgudinnan, narheten till Bali gor att det finns troende Hinduer aven pa Lombok som i ovrigt ar starkt muslimskt.

Sengiggi Lombok

Fem meter hoga vagor som slog in mot stranden sa den skakade.

Sengiggi Lombok

Fiskebatar upplagda pa stranden efter nattens arbete.

Sunday, February 05, 2006

Strandliv Bali


Nar det inte finns nagra turister pa stranden kan man gora som dessa lokala ungdomar och spela fotboll.

Natfiske pa stranden Bali

Natfiske Bali

Man ser ofta fiskare som fiskar direkt fran stranden med nat som man later vagorna dra ut.

Legian Beach Bali

Efter Jogja reste vi till Bali dar vi mest badade och latade oss. Regnperioden garanterar dock inte fina dagar hela tiden och det kan blasa och regna mycket hart. Da blir vagorna sa hoga att det inte ar sakert att simma.

Fardig batikdrake

Batiktillverkare Jogja

Yogjakarta ar kant for sin kultur och sin batiktillverkning. Mannen pa bilden haller pa med en bestallning av kinesiska drakar infor det nya manaret, hundens ar.

Vy over Jogja

Gammalt harem i Jogja

Pramabanan


En av relieferna pa prins Rama i templet Pramabanan.

Prambanan

I narheten av Borobudur ligger ett stort Hinduistiskt tempel dar man kan se hela historien om prinsen Rama och prinsessan Sita skulpterad som reliefer pa vaggarna runt om i templet.

Borobudur


Har ar en vy fran templet som egentligen inte ar ett tempel eftersom man inte kan komma in i det, det ar helt kompakt. Vulkanen man ser pa bilden ar aktiv och det ar aven denna som forstorde templet och begavde det i aska.

Borobudur

Borobudur


Templet var lange bortglomt och aterupptacktes forst pa 1900 talet av en hollandsk arkeolog. Templet har nu blivit restaurerat till nastan dess forna prakt.

Borobudur


I narheten av Jogja ligger varldens storsta bhuddistiska tempel.

Skuggteater Jogja

Har ar en bild pa denna onda karaktaren i Mahaberata som kidnappar prinsessan Sita.

Skuggteater Jogja


Har utspelar sig en historia om tre broder. Detta ar ett slags komiskt mellanspel i den egentliga historien om Rama och Sita. Man kan se teatern fran alla hall men den ar mest effektfull bakifran dar skuggorna trader fram.

Berattare och dockhanterare Jogja


Har ser man mannen som berattar historien med ord och skadespel med dockor. Dessa dockor ar gjorda av skinn och tar ungefar tva veckor att tilverka och mala.

Gamelanorkester pa skuggteater i Yogjakarta

Efter vi varit i Bogor tog vi oss per buss till Jogja, 16 timmar av plaga. En kvall gick vi och kollade pa skuggteater, en dockteater med mycket gamla anor som man an idag anvander sig av for att illustrera diverse berattelser. Man anvander sig av en gamelanorkester, sangare/sangerskor och en berattare som aven hanterar dockorna. Har ar en bild pa en del av orkestern.